سیاه خروس

Rate this item
(5 votes)
وضعیت حفاظتی سیاه خروس

وضعیت حفاظتی سیاه خروس:

این پرنده زیبای ایرانی که از کمیاب‌ترین گونه‌های جانوری جهان بشمار می آید به شدت در معرض انقراض نسل قرار گرفته که متاسفانه تا کنون هیچگونه حمایتی از آن صورت نگرفته است .!

سیاه خروس از نظر قوانین و مقررات محیط زیست کشور جزو گونه های در معرض انقراض و از نظر بین المللی در معرض تهدید محسوب شده و بر این اساس شکار ممنوع می باشد. به رغم اهمیت گونه های جانوری و گیاهی در کشور های مختلف جهان سیاه خروس به عنوان یک گونه ی در حال انقراض تاکنون به نحو شایسته مورد توجه نبوده و تحقیقات انجام شده در مورد آن بسیار نا چیز می باشد. این گونه ی جانوری در دهه ی 1960 میلادی زمانی که درک اسکات (drek scott) کتاب پرندگان ایران را با مساعدت بخش محیط زیست یونسکو منتشر کرد شناخته شد. متخصصان محیط زیست در آن زمان سیاه خروس را در محدوده ای از جنگلهای ارسباران یافتند. محیط بانان و شکارچیان محلی آماتور وجود سیاه خروس را در نقطه ای از منطقه ی حفاظت شده ی کلن و دوغرون تأیید کردند. برای رسیدن به کلن باید از کلیبر مسیری به طول 30 کیلومتر به سمت این کوه 2600 متری پیمود. بلندی های کوه کلن و دوغرون در بردارنده آخرین نمونه های جنگلهای بلوط و افرا واورس ناحیه ی شمال غربی ایران است که حفاظت از آن کمال اهمیت را داراست.

نیم رخ سایه پرنده

سیاه خروس اندازه پرنده: 25-50 Cm

طبقه‌بندی علمی

فرمانروا:جانوران

شاخه: طنابداران

رده:پرندگان

راسته:ماکیان سانان-galliformes

تیره سیاه خروس-tetraonidae

نام علمی:Lyrurus mlokosiewiczi

نام انگلیسی:


Caucasian Black Grouse

نقشه پراکندگی سیاه خروس:

پراکندگی سیاه خروس

به طور کلی سیاه خروس پرنده ای است بومی منطقه خاص و بسیار محدودی از شمال آذربایجان ، روزگاری این پرنده در منطقه محدود و مختص به خود به تعداد نسبتا فراوانی دیده می شد ، اما و به رغم شکارهای بی رویه وکاهش محدوده قلمرو ، از تعداد این پرنده کاسته شده است.
 این پرنده در كوه‌های قفقاز و شمال شرقی تركیه روی شیب‌های باز یا بوته‌های كوتاه زیست می‌كند و در ایران از كمیاب‌ترین پرندگان به شمار می‌رود و منحصراً در منطقه حفاظت شده ارسباران (شمال آذربایجان) زندگی می‌كند. از عوامل تهدید انقراض‌ آن می‌توان تخریب زیستگاه، حضور دام و انسان و سگ‌های گله را نام برد كه در این زمینه باید اقدامات حفاظتی بیشتر خصوصاً درباره آشیانه و جوجه‌های آنها صورت بگیرد.


چطور پیدایش کنیم :

سیاه خروس 40 تا 48 سانتیمتر است ؛ سیاه خروس نر به‌طور کلی سیاه است با جلای آبی روی گردن و جبه . پرهای زیر بغل و پوشپرهای زیر دمش سفید و در پرواز کاملا مشخص است ، شاهپرهای کناری دمش دراز و به طرز خاص و زیبایی به سمت پایین پیچ خورده است ، از فاصله نزدیک ، تاج سرخ بالی چشم آن قابل تشخیص است . پرنده ماده ، پر و بالی به رنگ خرمائی و قهوه‌ای روشن با راه‌راه عرضی سیاه فراوان دارد و دمش با وجود دراز بودن شکل دم نر را ندارد .  پروازسیاه خروس سریع ، مستقیم و توام با بال‌زدن‌های قوی است .
جزو پرندگان بزرگ جثه محسوب می شود. وزن پرنده ی نر بین 800 تا یک کیلو گرم و وزن جنس ماده ی آن حدود 800 گرم است. مطابق اطلاعات محلی نمایش جفتگیری این گونه در اوایل فروردین شروع شده و تا اواسط اردی بهشت ادامه می یابد

عوامل تهدید:

مهمترین عوامل تهدید و نابودی این پرنده تعلیف و چرای دامها بیش از حد ظرفیت زیستگاهها و شکار به عنوان مهمترین عامل انسانی است. البته عوامل طبیعی مانند دوره های انجماد ، مدهای طولانی و سرد برخی طعمه خواران نیز در تغییر جمعیت اینگونه دخیل است . در آخرین سرشماری که توسط اداره ی کل محیط زیست آذربایجان شرقی انجام شد تعداد تمامی سیاه خروسها حدود 100 قطعه بر آورد شد که این تعداد روند کاهش جمعیتی این گونه نسبت به سال ها قبل نشان می دهد. در نتیجه لازم است برای تنظیم طرحهای مناسب تمشیتی ، سازمان محیط زیست تلاش بیشتری در حفاظت از این گونه انجام دهد و به تحقیقات مفصل بیولوژیک بپردازد.

به نقل از وب سایت های خبری :


سیاه خروس که در زبان ترکى آذرى قره خروس نامیده مى شود یکى از مهم ترین گونه هاى جانورى زیست بوم بین المللى ارسباران در آذربایجان شرقى است که در معرض انقراض قرار دارد. این پرنده بومى آذربایجان شرقى در کنار وجود گونه مشابه دیگرى با نام سیاه خروس قفقازى از شهرت جهانى برخوردار است. سیاه خروس از نظر قوانین و مقررات حفاظت محیط زیست کشور جزو گونه هاى در معرض انقراض و از نظر بین المللى در معرض تهدید محسوب و به همین دلیل شکار آن ممنوع است. گرچه در طول حدود ۳ دهه گذشته مطالعه و تحقیق دامنه دارى در مورد حیات وحش این گونه پرنده در ایران انجام نگرفته است اما چراى بى رویه احشام در زیستگاه سیاه خروس، جنگل زدایى و نابودى علفزارهاى زیستگاه این پرنده توسط اهالى محلى از جمله مهم ترین عامل تهدید سیاه خروس به عنوان یکى از گونه هاى نادر جانورى جهان اعلام شده است.  

صدای سیاه خروس:

صدای این پرنده از گلو برمی‌آ‌‌ید و در نرها شبیه (چر چر Chr- chr)و د ر ماده‌ها بصورت صدای بلندی شبیه مرغ (غد غد) شنیده می‌شود، د

زیستگاه سیاه خروس

بوته‌زارها و علفزارهای کوهستانی بالاتر از حد رویش درخت . در زمستان به جنگل‌های نقاط کم ارتفاع‌تر کوچ می کند . روی زمین و معمولا در زیر بوته‌های کوتاه و یا در پای صخره‌ها اشیانه می سازد .

Read 10953 times Last modified on سه شنبه, 18 تیر 1392 09:00

همکاران ما

Arthur Morris/www.BIRDSASART-blog.com     

  دانشنامه پرندگان ایران برنده تندیس طلایی بهترین سایت علمی ایران