بالابان

Rate this item
(9 votes)

نیم رخ سایه پرنده

طبقه‌بندی علمی

فرمانروا:جانوران

شاخه: طنابداران

رده:پرندگان

تیره شاهین-falconidae

نام علمی:Falco cherrug

نقشه پراکندگی بالابان:


نام انگلیسی: Saker Falcon

نام فرانسوی : Faucon Sacre

نام علمی (لاتین) : Falco cherrug


 
چطور پیدایش کنیم:

بالابان، 47 تا 55 سانتیمتر طول و 1300-700 گرم وزن دارد و بزرگترین شاهین است. گستردگی بال ها هم اندازه سارگپه ماده است و از دور شبیه لاچین، اما بزرگتر و سنگین تر، دیده می شود. از لاچین، به واسطه تارک سفید و گاهی پس سر نخودی، بدون رگه ها و خال های پهلو ها، نوار های کمتر مشخص زیر تنه، سبیل کوتاه و نوار پشت چشم کمرنگ تر، متمایز می شود (توجه شود که زیرگونه milvipes که در شمال شرقی ایران به سر می برد، دارای تاج صورتی مایل به قرمز، نوار های تیره روتنه و روی دم خطدار، شبیه لاچین است).

 

بالابان

 سایر زیرگونه های بالابان با روتنه خاکستری و خطوط تیره روی دم مشخص می شوند. پرنده جوان شباهت بسیاری با جوان های لاچین دارد، اما در حاشیه بیرونی پر های دم، خال های نخودی و نوار تیره پشت چشم کمتر واضح، دیده می شود و جثه اش نیز بزرگتر است. پرنده ای بسیار جسور است و به حیوانات بزرگتر از خود نیز حمله می کند. در نزد اعراب، به سبب استفاده در قوشبازی، بسیار مورد توجه است.

 

بالابان در جال پرواز از زیر

صدا:

صدای این پرنده شبیه شاهین و به صورت غرغر است و حد واسط میان گیلانشاه و کاکایی نقره ای است.

زیستگاه:

این پرنده در استپ های کم درخت، کوهپایه ها، کوهستان ها و نواحی نیمه بیابانی به سر برده و در شکاف صخره ها یا روی درختان آشیانه می سازد و گاهی نیز از آشیانه های قدیمی  بهره برده و تولید مثل می کند. در ایران، زمستان ها فراوان است و به وفور در نواحی غربی کشور تولید مثل می کند.

 

بالابان در جال پرواز از بالا

غذا:

پستانداران کوچک (موش خرما)


تولید مثل:

این پرنده در ماه های اردیبهشت – تیر بین 5-3 تخم می  گذارد، و 30-28  روز روی تخم ها می  خوابد، دوران بلوغش 45-40 روز به طول می  انجامد.
در گذشته نه چندان دور فراوان بوده است ، بالابان در ایران و به نسبتا معمول زادوولد می کرده است و اما در حال حاضر از جمله پرندگانی است که در معرض انقراض نسل قرار دارد  . 
 

بالابان به همراه جوجه هایش

حفاظت:

این پرنده در زمره پرندگان حمایت شده است و ضمناً مورد علاقه شدید قوشبازان برای شکار هوبره است، بنابراین، باید برای حفاظت از محل های تولید مثلش و همچنین صید آن اقدامات جدی تری صورت گیرد.

بالابان
Read 18351 times Last modified on پنج شنبه, 14 ارديبهشت 1391 07:07
More in this category: ترم تای »

همکاران ما

Arthur Morris/www.BIRDSASART-blog.com     

  دانشنامه پرندگان ایران برنده تندیس طلایی بهترین سایت علمی ایران